Blog

Amit a sátorfűtésről és használatáról tudni kell

2016.09.27 12:11

Egyre többen vagyunk pontyhorgászok, akik a hideg és szélsőséges időjárással nem törődve éjszakákat, vagy akár napokat töltünk a vízparton, és télen is addig horgászunk, ameddig a vizek be nem fagynak. Ezt megfelelő öltözet és további komfortérzetet biztosító eszközök nélkül nem lehet és nem is célszerű megvalósítani, legyen szó a sátorról, ágyról, hálózsákról, vagy akár az újabban egyre többek által használt sátorfűtésről.

 És igen, nem hiába hagytam utoljára a fűtőtestet – vagy, ahogy többen hívjuk, a sátorfűtést – mivel ebben a cikkemben ennek használatát fogom körülírni, tanácsot adva a helyes használatról azoknak, akik már megvásárolták, illetve azoknak is, akik a közeljövőben tervezik a beszerzését. 

Teljesítmény és méretbeli különbségekTeljesítmény és méretbeli különbségek

 

Az utóbbi időben nagyon sok fórumon és közösségi oldalon olvastam hozzászólásokat az eszköz - inkább helytelen, mint helyes - használatával kapcsolatban, és akkor döbbentem rá, hogy sok felhasználónak fogalma sincs arról, hogy milyen veszélyes – akár halálos! - eszköz van a kezükben (sátrukban)!

 

A választék

Teljesítmény és méretbeli különbségek
A legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás, és sok esetben az 1,3kW is elégnek bizonyulhat. Csak az a fránya 230gr-os palack ne kerülne ennyibe.

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az 1,3kW teljesítményű, siesta rendszerű kályha. A tízezer forint körül megvásárolható eszköz kis helyen elfér, nem kell külön gázpalackot cipelni hozzá, mivel egy kisméretű 230 grammos palackról üzemel, ami magában a szerkezetben kap helyet. Folyamatos használat mellet 2-3 óra fűtésre elegendő egy palack, melynek az ára nyolcszáz és ezer forint között mozog, ezért talán ennek az eszköznek a legmagasabb az üzemeltetési költsége. Sátrunk folyamatos fűtésére nem a legalkalmasabb eszköz, de rövidebb ideig tartó hőérzetnövelésre, átfázott kezünk-lábunk átmelegítésére tökéletes megoldást nyújt. A hazai boltok polcain megtalálható német gyártású és minőségű, illetve távol keleti változata is. Nem érdemes pár ezer forintot spórolni a biztos működésen és a biztonságon, ezért jobb választás lehet a CE minősítéssel ellátott, és garanciával rendelkező német változatba fektetni pénzünket.

Szintén német gyártmányú a 1,7kW teljesítményű, alumínium lemezburkolattal ellátott HPVmárkajelzésű fűtőtest. Ennek a típusnak az egyszerűségében rejlik az ereje.

 

Teljesítmény és méretbeli különbségek
Gondoskodjunk a sátorban található felszereléseink kellő távolságban történő elhelyezésétől.

A kályhán sem termosztátos szabályzó, sem piezzo gyújtás nem található, csupán egy biztonsági szelep és egy gázcsatlakozó cső, ami nyomáscsökkentő segítségével csatlakozik a tölthető kemping vagy háztartási PB palackhoz. A kályha teljesítményét a gázpalack csapjával tudjuk szabályozni. A fűtőtesten a biztonsági szelep felel azért, hogy ha valami oknál fogva kialudna a láng, a szelep pár másodperc alatt elzárja kiáramló gáz útját, így akadályozva meg, hogy a légterünk a propán-butánnal teljen meg. Működési költsége és jóval kedvezőbb, mint az előzőekben említett típusnak, bár ezért cserébe felszerelésünket egy tetszőleges méretű gázpalackkal kényszerülünk bővíteni. Egy három kilogrammos feltöltött palack jó pár napos horgászatra elegendő mennyiségű gázt tartalmaz, és ha ezt okosan osztjuk be, nem fog idő előtt kifogyni. - Én személy szerint, a legnagyobb megelégedéssel a második téli szezonban használom ezt a típust. – A huszonnégyezer forint körüli árának és az alacsony fogyasztásának köszönhetően (80-90 gramm/óra) az egyik legjobb választás lehet.

A HPV 1,7kW-os fűtőtesten található biztonsági szelep zárja el a kiáramló gáz útját, amennyiben elaludna a láng.

A tökéletességre törekvő horgászoknak a 2kW teljesítmény leadására képes Heatbox 2000elnevezésű kályha jelentheti a megoldást, bár a minőséget az ötvenhatezer forintos ár is tükrözi.

Teljesítmény és méretbeli különbségek
Az egy és kétszemélyes sátrak, termosztátos hőfokszabályozóval és piezzo gyújtórendszerrel állátott tökéletes megoldása a hideg és pára ellen

Ennél a típusnál már nem kell az öngyújtóval bajlódni, a piezzo gyújtórendszer egy gombnyomással üzembe helyezi a meleget biztosító készüléket, és a beépített termosztát gondoskodik a beállított hőmérséklet egyenletes szinten tartásáról. Ha szükségünk lenne folyamatosan 20C hőmérsékletre, akkor ezt egy öt kilogrammos palackkal harminc(!) órán át tudnánk biztosítani sátrunkban. Egy és kétszemélyes sátrak fűtéséhez ennél a teljesítménynél nem kell nagyobb kályhában gondolkozni. Említést érdemel még, hogy kiegészítőként hőterelőt és hordtáskát és vásárolhatunk mellé, természetesen felárért.

A legnagyobb a HPV 4kW teljesítményű készülék, már akár lakókocsik fűtésére is megfelelő megoldást kíván, hiszen a leírás szerint 20-25 négyzetméteres területen képes a 2-25C közötti hőmérsékletet biztosítani. Ha mondjuk egy Trakker Colossus méretű sátort akarunk fűteni, tényleg jó választás lehet ez a hatvanezer forintért kapható fűtőtest, de egy kétszemélyes sátor fűtésére enyhén túlméretezettnek tűnhet.

Teljesítmény és méretbeli különbségekA 4kW-is HPV igazi erőműnek tűnik, pláne az egyszemélyes sátramban.

Természetesen ennél a típusnál is alapból jár a piezzo gyújtórendszer és a termosztátos hőfokszabályozó, de legyünk tisztában azzal, hogy ez a teljesítmény nem ingyen van. A teljesítménnyel logikusan növekszik az elhasznált gáz mennyisége is, és óránként 280 grammos fogyasztást tüntet fel a gyártó a műszaki leírásban.


Ami nélkül nem fog menni

Ha sikerült kiválasztanunk az igényeinknek megfelelő teljesítményű fűtőalkalmatosságot, ne gondoljuk azt, hogy túl vagyunk a nehezén. A legkisebb, 1,3kW-os kályhával további gondunk nincs, hiszen az üzemeltetéséhez szükséges 230 grammos palackot nagy valószínűséggel abban a horgászboltban is meg tudjuk vásárolni, ahol a kályhát vettük, ellenben a nagyobb teljesítményű kályhákhoz a megfelelő kempingpalack beszerzése már kisebb utánajárással járhat. Sajnos a palackok készleten tartására a legtöbb horgászbolt nincs berendezkedve és tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy jelenleg hazánkban, több külföldi ország szabványának megfelelő csatlakozóval szerelt kempingpalack van forgalomban, ami sajnos a csatlakozásnál kompatibilitási nehézséget okozhat. Biztonságunk érdekében csak megfelelő csatlakozóval szerelt eszközöket használjunk, hiszen egy esetleges gázszivárgás, vagy robbanás végzetes következményekkel járhat! Amennyiben nincs a közelünkben megfelelő szaküzlet, érdemes a Prímagáz Hungária Zrt. weboldalát felkeresni a www.primanet.hu címen, mivel itt a különböző méretű palackoktól, nyomáscsökkentőtől az utolsó tömítőgyűrűig mindnet be tudunk szerezni.

Teljesítmény és méretbeli különbségek

Primanet oldalán minden kiegészítőt meg tudunk vásárolni a fűtőtestünkhöz

 

Használat

Mindenekelőtt leszögezném, hogy a sátorfűtés nem megfelelő és körültekintő használata nagyon veszélyes! Külön-külön is háromféle olyan balesetet idézhet elő, amely egyenként is halálos lehet.

1. Robbanásveszély! A fűtőtest palackhoz való csatlakozását csakis a használati útmutató szerint végezzük el. Kerüljük a sufnituningot! Csak megfelelő minőségű és az eszközhöz előírt nyomáscsökkentőt használjunk. Gondoskodjunk tartalék tömítőgyűrűkről, és lehetőség szerint mindig új tömítéssel szereljük össze az eszközünket. Használat előtt ajánlatos leellenőrizni, nem-e szivárog valahol a gáz. Ezt legbiztonságosabban az erre a célra szaküzletekben kapható gázszivárgást vizsgáló sprayvel tudjuk megtenni. Soha ne az öngyújtónk vagy gyufánk lángjával végezzük, mert beláthatatlan következményei lehet!

2. Tűzveszély! Nem mindegy, hogy a sátorban hol helyezzük el a fűtőtestet. A sok esetben szűkös helyen ugyanis biztosítani kell egy akkora teret a kályhánknak, hogy legalább harminc centiméterre gyúlékony anyag ne legyen a közelében. - Gondoljunk bele, hogy a sátorban lévő eszközeink nagy része gyúlékony! - Azt is a figyelmünk előtt kell tartani, hogy akkor se legyen útban, ha az éjszaka közepén a hálózsákból kell kiugranunk egy kapás miatt. A kályhára soha ne tegyünk semmit. Ne forraljunk rajta vizet és ne ezen pirítsuk a kenyeret, mivel nem erre a célra tervezték.

3. Szénmonoxid mérgezés!!! A szénmonoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely az égés során keletkezik. Erősen mérgező gáz és mivel jelenlétét az emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, a szénmonoxidot „Néma gyilkos"-nak is nevezik. Már kevés mennyiségben is rosszullétet, fejfájást, majd eszméletvesztést, nagyobb mennyiségben pedig halált okoz.
A széndioxidnak a fajsúlya nehezebb a levegő fajsúlyánál, és ennél a tulajdonságánál fogva „csak" a légtér aljában gyűlne össze, még a szénmonoxid fajsúlya csak olyan csekély mértékben tér el a levegőjétől, hogy mozgásunk segítségével is tökéletesen elkeveredik benne. A mi esetünket figyelembe véve ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a sátor teljes légtere rövid időn belül a mérgező gáz és a levegő keverékével telítődik meg.


Belegondolni is ijesztő, hogy milyen következményei lehetnek, ha működő gáztűzhely mellet és lezárt ajtó mögött kimerültségünktől adódóan perceken belül elalszunk! - Nagy eséllyel, rövid időn belüli eszméletvesztés, majd az ezt követő halálos mérgezés.

A szénmonoxid mérgezés elleni védekezésnek a legegyszerűbb módja, ha a sátrunk ajtaján található zipzárak közül az egyiket folyamatosan, a friss levegő beáramlásának biztosítása végett nyitott állapotban hagyjuk, így biztosítva a folyamatos szellőzést. (ha van téliponyva is a sátron, akkor azon is legyen nyitva az ajtón található egyik húzózár!) Jó megoldás lehet még az elemmel működő szénmonoxid érzékelő és riasztó is, amit tízezer forint körüli áron szintén a www.primanet.hu oldalon keresztül tudunk megvásárolni.

Teljesítmény és méretbeli különbségekHoneywell XC70 szén-monoxid vészjelző. Akár életmentő eszköz is lehet!

 

Összegzés

Aki egy-egy rövidebb horgászatokra tervezi a fűtőtest beszerzését, jó választás az elsőként említett 1,3kW-os készülék. Itt nem kell plusz palackot cipelnünk, de cserébe be kell vállalni a magasabb üzemeltetési költséget. A HPV 1,7kW-os eszközével már az egy és kétszemélyes sátrakban kellemes komfortérzetet biztosító hőmérsékletet tudunk teremteni, a 2 és 4kW-os készülékkel pedig piezzo gyújtórendszert és termosztátos hőfokszabályzót is kapunk. Mindenekelőtt elsődleges legyen a biztonságunk, és pár ezer forintot ne sajnáljunk a tökéletes csatlakozók és egyéb kiegészítők megvásárlására.

Teljesítmény és méretbeli különbségek

Ahogy én használom
Akármennyire is hideg van kint, az alvási időszakaimra – legyen az nappal, vagy éjszaka- soha nem hagyom bekapcsolva a fűtőtestet. Egy tökéletes hálózsák nulla fokos hőmérsékletnél is megfelelő védelmet nyújt. Abba pedig belegondolni sem merek, milyen lehet napokig a vízparton lenni fűtés nélkül, és egy nyirkos, lepárásodott sátorban várni a kapást.

Tömítésből mindig csak újat használjunk, és mindig legyen nálunk pár tartalék is.

Tömítésből mindig csak újat használjunk, és mindig legyen nálunk pár tartalék is.


Teljesítmény és méretbeli különbségek
Ha a tökéletes biztonságra törekszünk, nem sajnáljunk egy ezrest a gázszivárgás jelzőre.